Vooroordelen uit recruitment verbannen

Veel managers zijn geneigd om mensen aan te nemen, waarop de managers zelf erg lijken. Het is mogelijk om deze vorm van vooroordelen en andere discriminaties uit te bannen in recruitment. Dit is de gedachte van de meeste tech-startups tegenwoordig.

 

Een van die recruitment startups is Recruitee, zij hebben een applicant tracking software ontwikkeld, waarbij je met het team het juiste personeel kunt aannemen. Dit voorkomt dat managers alleen mensen aannemen waarop zij zelf lijken. Verder blijkt uit onderzoek van een grote banensite, dat in Amerika 37% van de managers een voorkeur geeft aan sollicitanten met een gelijke studie achtergrond. Dus als managers economie hebben gestudeerd, zijn deze managers eerder geneigd om ook oud economie studenten aan te nemen. Bovendien is een andere bekende vorm van discriminatie binnen de recruitmentwereld, het niet aannemen van niet-westerse mensen. Ook dit wordt bevestigd uit hetzelfde onderzoek.recruitee-logo

 

Er komen steeds meer startups die dus op een slimme manier talent proberen te werven. Hier wordt niet alleen gebruik gemaakt van de traditionele vacature plaatsen, maar ook van kunstmatige intelligentie, om zo het proces van rekruteren te optimaliseren. Er wordt tegenwoordig ook zeker gekeken naar de beschikbare data die uit zo’n applicant tracking system rolt. De data kan worden gekoppeld aan demografie, een HR-afdeling kan op deze manier een analyse gaan maken op bijvoorbeeld een bepaalde vacature en het geslacht van de sollicitant. Wanneer voornamelijk vrouwen solliciteren op een bepaalde functie kan het zijn dat zij zich tot deze bepaalde vacature meer aangetrokken voelen.

 

De meeste sollicitaties worden onbewust beïnvloed door vooroordelen, zeker wanneer een persoon in leiding is over de sollicitatieprocedure. Door er een groepsproces van te maken en tevens data aan te koppelen wordt het solliciteren een stuk eerlijker en bevordert het waarschijnlijk de kwaliteit van de relatie tussen werkgever en werknemer.