Een patchkast kopen: 5 handige tips

Een patchkast kopen lijkt een gemakkelijke taak, maar je gaat wel rekening moeten houden met allerlei zaken zoals het kiezen van de ideale uitvoering, rekening houden met de beschikbare ruimte en met de afmetingen en dergelijke. Als je de onderstaande tekst goed doorneemt kom je 5 handige tips tegen voor het kopen van een patchkast.

Een patchkast kopen

Met een patchkast zorg je voor het veilig opbergen van de server en ander randapparatuur zoals de bekabeling en patchpanelen. De apparatuur worden goed beschermd tegen vuil, stof, stoten, diefstal en dergelijke. Je kunt een patchkast kopen als je overzicht wilt in de bekabeling waardoor je efficiënter kunt werken. 

Tip 1: Kies de ideale hoogte

Wil je een patchkast kopen, dan dien je de ideale hoogte te bepalen. De hoogte van de patchkast wordt in ‘U’ of in ‘HE’ aangeduid. De meeste wandkasten zijn leverbaar in 6U tot 18U en de staande patchkasten zijn in 12U tot 47U te koop.

Tip 2: Let op de breedte 

Mocht je binnenkort een patchkast kopen, dan is ook de breedte van groot belang. De meeste patchkasten hebben een breedte van 600MM of van 800MM. Wat de breedte van de patchkast precies is maakt voor de installatie niet veel uit, als er maar rekening wordt gehouden met wat vrije ruimte in de kast zodat de montage soepeler verloopt.

Tip 3: Kies de diepte van de patchkast

Bepaal wat de diepte van de patchkast moet zijn. Je kunt een patchkast kopen met een diepte van 600mm, 800mm, 1.000mm en 1.200mm, maar je moet wel rekening houden dat het gaat om buitenmaten en dat er dus standaard ongeveer 4 centimeter weg valt. Dit maakt het noodzakelijk om ook de stekkers aan de achterkant op te meten en om een aantal centimeter ruimte vrij te houden aan de achterkant voor de afvoer van warme lucht.

Tip 4: Kiest een ideale deur

Ga je een patchkast kopen, dan kan je kiezen uit een glazen deur of een geperforeerde deur. Kies je voor een glazen deur, dan kan je van een geluiddempende werking uitgaan en een mooi strak design. Deze deuren zijn vooral ideaal in situaties waarbij er geen extreme warmte vrijkomt in de patchkast, maar je gaat wel voor de aanschaf van een ventilator unit moeten zorgen. Als je liever gaat voor een geperforeerde deur dan is de ventilatie in de patchkast optimaal geregeld, maar vergeet niet om te letten op stof- en vuilophoping die door de gaten van de deur binnenkomt.

Tip 5: Schakel professioneel advies in

Als het niet meevalt om zelf de juiste keuze te maken, dan is het slim om professioneel advies in te schakelen. Je kunt een expert inhuren die beschikt over voldoende kennis en ervaring en die je kan adviseren over de meest ideale patchkast voor je situatie, je wensen en je budget waardoor je geen miskoop maakt en geen tijd verdoet. Haal de juiste patchkast in huis door eerst contact op te nemen met een professioneel.